A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Černá Hora - Průvodce

Jako jinde na Balkáně, i tady hrají prim ryby a dary moře – kapři, pstruzi, úhoři, mořští korýši a také ostatní druhy masa, které se nejčastěji upravuje na grilu. Dobré jídlo, Dobré pití, Ceny, Spropitné

Dobré jídlo

Základem každého jídla je olivový olej. Používá se také spousta zeleniny, hlavně chřest, pórek, cibule, kopřiva, čekanka, petržel nebo olivy. Za národní specialitu je tu považován njegušský pršut – sušená šunka.

Až se vydáte na večeři, zkuste se vyhnout všude přítomným pizzeriím a dát přednost nějaké typické hospůdce. Tady je několik specialit, které doporučuji ochutnat: durmitorské jehněčí, lososa se zelím, pečenou oliheň nebo kačamak (to jsou brambory s kukuřicí, smetanou kajmak a tvrdým ovčím sýrem) a jako desert třeba Crnogorski palačinky.

Dobré pití

Vyzkoušejte třeba Vranać, nejlepší černohorské červené víno (tomu se ovšem zde říká crno vino, tedy černé víno). Další alternativou jsou bílá vína Krstač nebo Podgoričko bijelo. Jako dobré pivo můžeme uvést Nikšičko pivo ze stejnojmenného pivovaru, kde se stáčí od roku 1896. Domácí Vám ale nejspíš nabídnou skleničku rakije. To je bílá hroznová brandy, o kterém se v Černé Hoře básní asi tak, jako na naší Moravě o slivovici.

Ceny

Ceny v typické restauraci v turistické oblasti vypadají asi takto:

Káva 0,5 – 2 €
Láhev piva 1 – 2 €
Láhev dobrého vína 8 – 12 €
Grilovaná ryba kolem 8 €
Zákusek kolem 3,5 €

Spropitné

S tím si hlavu příliš nelámejte. Místní prostě a jednoduše sumu zaokrouhlí, anebo nechají kolem 10% z ceny útraty.

Poslední editace textu: 12.5.2011 15:10
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA